Finn-Arild Bystrøm sin blogg

Finn-Arild Bystrøm sin blogg

Fra valp til Redningshund

Dette er en side under www.rjukanlag.no

Kondisjonstrening

SommertreningOpprettet av Finn-Arild Bystrøm onsdag, mai 16 2007 23:13:00

Kondisjonstrening er bra både for hund og eier. Jo det er helt sant, det er til og med en god opplevelse. Kondisjonstrening er ikke å gå fra stua til kjøkkenet, eller switche på fhernkontrollen foran TV'en. I går tenkte jeg å slå to fluer i en smekk, trene både Loke og meg.

Tidligere har jeg gått på rulleskøyter også sammen med den forrige hunden,Trym, men ikke med Loke. Dette måtte jo prøves. rulleskøyter er en fattig trøst nå som nesten all snø er borte og det er lenge til november/desember... Jepp! Jeg spente på skøytene og la en trekksele på Loke. Dette måtte bli sukess! Hmm? Hva? Neida slapp av dette har vi kontroll på, bare se her;

Vi tok turen opp til Hydro området, her kan Loke løpe fritt på vekslende underlag, ikke bare asfalt. Vi tok flere runder på området og pumpa gikk for både hund og eier. Dette var jo en perfekt måte å trene på, Loke får løpe og jeg klarer å holde følge. Det sies at en hund er 7 ganger mer mottakelig for kondosjonstrening enn menensker... Ja tankene fløy og den herlige følelsen bredde seg i kroppen, men det er kanskje dumt å ikke følge med på veien....Blog ImageSkal jammen si at asflat er hardt å treffe med kroppens bløtdeler......Au....

  • Kommentarer(1)//byss.rjukanlag.no/#post23

Det var Rottisen sin det :-)

MiljøtreningOpprettet av Finn-Arild Bystrøm torsdag, mai 10 2007 23:32:38
Kun kort innpå denen gangen, men jeg måtte bare legge ut dette bildet :-)Blog ImageHehe typisk Rottis, er det tungt og stort, ja da er det jevt. Denne pinnen ble båret i ca 500 m etter at den ble funnet på en lufte tur. Og ja den ble båret helt hjem.


  • Kommentarer(1)//byss.rjukanlag.no/#post22

På besøk i Operaen

MiljøtreningOpprettet av Finn-Arild Bystrøm mandag, mai 07 2007 14:13:27
For oss som bor på Rjukan er Operaen et kjent bygg. Såheim kraftstasjon som ble bygget tidlig på 1900 tallet huser en kraftsatsjon med store haller, små ganger, bratte trapper, støy og vibrasjoner. Med andre ord et perfekt sted for hundetrening .Blog ImageMed en mor på innsiden fikk jeg i dag muligheten til å komme innenfor dørene i produksjonshallen på Såheim kraftstasjon. Loke var med og det var litt spendene å føre han inn i hallen som er 100-150 m lang og 30 m høy. Selve bygget er som man ser fra bildet mye høyere. Produsksjonen var i full gang og støynivået var merkbart.... Rett innenfor dørene kjenner man viberasjonene i gulvet. Gulvet er delvis av glatt stein og delvis av stålplater. Stålplatene ligger rundt generatorene og når man går på de så kjenner man vibrasjonene ennå bedre. Blog ImageDet er ikke lov til å ta bilder av kraftanlegget, men det ligger plenty av bilder på nettet, så jeg bruker de. Her ser man produksjonshallen

Bildet over er av de gamle generatorene. Disse er byttet ut, med unntak av to stykker. Det går an å gå ned mellom disse gamle generatorene. Det er både trangt og bratt og Loke trengte en stødig hånd til å vise vegen, da han ikke ville gå frivillig. Hunder er merkelige og enkle. Når det ikek går med lokking, så er det jeg som bestemmer at det ikke er farlig å gå ned. Når jeg tar med meg Loke går det bra. Og når han skal prøve gang nr to er det ingen problem, da går han rett ned.Blog ImageSiden bildet ikke viser noe av kraftanleggene, satser jeg på at den ikke oppfattes som en sikkerhetsrisiko. Trapper er noe vi har trent mye på, her ser man Loke frivillig opp og ned en trappegang smiley.
  • Kommentarer(1)//byss.rjukanlag.no/#post21

En god test

MiljøtreningOpprettet av Finn-Arild Bystrøm søndag, mai 06 2007 17:41:15
Jeg har tidligere skrevet om viktigheten av å ha en hund som er stødig. Dette blir viktigere etter hvor stor hund du har. Vi har alle lest overskriftene om Rottweileren som bet, men skjeldent om den lille "søte" hårdotten som til og med kan bjeffe som bet. Grunnen er blandt annet fordi skadene blir så mye større når en stor hund er ustabil enn når en liten gjør det samme. Uansett liten eller stor hund, det å ha en hund som man kan ha blandt mange mennesker er en utrolig god egenskap. Nå trener jo vi hundne våres til å finne mennesker så de skal jo i utgangspunktet like mennesker, men det er forskjell på å forholde seg til ett eller noen få mennesker og en folkemengde på noen hundre mennesker. Sånn er det for mennesker og sånn er det for hunder.Blog Image2 mai var vi på en oppvisning på Miland barneskole i forbindelse med Rjukans 100 års jubileum og Miland IL sitt 111 års jubilieum. Der var det ca 300 mennesker og sikkert over halvparten var barn. Mange av barna ville komme å hilse på og Loke var utstillingshund. Fra å ha en Rottis (Trym) som var en yppelig tjenestehund og en mindre god familiehund er det morsomt å se en rottis som finner seg så godt til rette blandt mye folk og da spesiellt mange barn.Blog ImageDrawbacket med Loke er at han preges av varmen. Det skal ikke mye til for at han blir utkjørt. Jeg håper at det har noe med at pelsen ikke er ferdig felt, og ikke at han blir slått ut i sommervarmen som kommer.

  • Kommentarer(1)//byss.rjukanlag.no/#post20

En viktig men ofte forsømt del

MiljøtreningOpprettet av Finn-Arild Bystrøm tirsdag, april 24 2007 21:08:28
Miljøtreningen er alt annet vi gjør med hundene våres som ikke linkes direkte opp mot en øvelse. Ved å ha med en hund på mange forskjellige steder og hendelser, vil den erfare at svært lite om noe er farlig. Oppsøk situasjoner og ta med hunden. La den oppleve lyder, støy, folkemengder og forskjellige steder.

Ved å se mulighetene i de forskjellige situasjonene vil hunden få mye bra erfaringer. Under en trening på Hydro området kom det noen som skulle fly modell helikoptere, dette måtte vi jo bare få med oss. Vi fikk med oss et ekte helikopter løft når vi var i Nord Norge i mars måned.Blog ImageOg det gikk greit. Denne dagen dagen prøvde vi å se hvordan han reagerte på modell helikopter. Lyden på de to er veldig forskjellig, men alikevel så har modellflyet relativt høyfrekvent lyd. Uansett, ingen problem med lyden her heller.
  • Kommentarer(0)//byss.rjukanlag.no/#post19

Hva er ruintrening?

RuintreningOpprettet av Finn-Arild Bystrøm søndag, april 22 2007 14:41:50
Ruintrening er fremmed for de fleste. I tillegg til å utdanne lavinehunder og ettersøkningshunder , utdanner Rjukan lag hundeekvipasjer til å finne mennesker som er savnet i sammenraste bygdninger etter jordskjelv, tsunamier eller andre naturkatastrofer. Vi har sågar bistått politiet i å søke etter menensker som er savnet i brannruiner.
Blog Image
Min forrige hund, Trym var med på å lokalisere en omkommen i denne brannruinen.

Så hvordan trener man ruinhunder? Jo ganske enkelt, man tar med seg hunden over alt. jo mer en hund har av erfaring på forskjellige miljøer jo bedre er det. Vi tar med oss hundene våre på de stedene en vanlig mann vilel ha sagt, nei her kan vi ikke ta med hunden, eller ikke tenker på å ta med hunden. Brannruiner, bygdnigner som er revet og ligger i en stor haug med planker, spiker, glass og betong er yppelige steder. Jeg har trent ruin i 6 år og har aldri opplevd at hundene har skåret seg eller stikket seg på spiker eller glass ennå. De hundene som vi kan bruke i disse miljøene vet å passe seg. De avpasser tempo og gjør få uoverveide handlinger.

Nå kan selvfølgelig skader skje, men vi har et redskap som vi bruker til å finne folk, det innebærer at både hundene og oss selv må utsette oss for visse risikoer for å hjelpe andre i nød. Den 19 april hadde vi en liten runde med ruin trening på den gamle trelasten i Atrå. Her finnes det mange muligheter for å gi hundene en utfordring på både miljø og søk. Blog ImageHer kommer Loke ut fra en kullvert som han har undersøkt i forbindelse med at han har lukten av en figurant i nesen. Kullverten var et steg på ca 60 cm ned og innover i mørke. Figuranten ligger bak vifta man ser oppe til høyre. Loke er trent på finne folk i snøras. For å klare det har han erfart at han må være nøyaktig i sin posisjonering av den skredtatte. Graver man en meter feil kan man risikere å ikke finne den skredtatte. Dette overfører han i ruinmiljøet, han skal også her helt inntil figuranten. På trelasten var det både mørkt og utfordrende å finne, så på et tidspunkt gikk han forbi figuranten i mørke på kun noen cm avstand før han satte nesen på figurant og gjorde en lokalisering.Blog Image
Og når man er flink får man belønning smiley. Denne type trening er utrolig fin for både hund og fører. Man må forholde seg til mange forskjellige situasjoner og for hundene er det stimulering både mentalt og fysisk

  • Kommentarer(0)//byss.rjukanlag.no/#post18

Gratulerer med dagen

VelkommenOpprettet av Finn-Arild Bystrøm fredag, april 20 2007 22:03:23
21 april, markerer et årsdagen til Loke. Fra å være noen gram stor ved fødsel, blind og fullstendig hjelpesløs, er han i dag 41 Kg og gutt. Blog ImagePå dette året har han opplevd stort og smått, alt fra en kjærlig familie til krav under trening. Han har vist seg å være en tilpasningsdyktkig gutt, med relativt stor arbeidskapasitet. I går var vi på trening hvor han viste god søksevne i "ruin miljø". han er god på variasjonene, når ingenting skjer er han rolig, når han skal jobbe er han klar.Blog ImageTil dere på Everotts kennel, gratulerer med dagen!

  • Kommentarer(1)//byss.rjukanlag.no/#post17

Gutten har våknet

SommertreningOpprettet av Finn-Arild Bystrøm torsdag, april 19 2007 23:25:21
Snart 1 år og noe har skjedd. Ja Loke har begynt å bli gutt. Jeg merker det godt, ved at han i mye større grad nå skal markere ved å urinere på bestemte steder, og at leken begynner å bety mer. I går møtte han en hann rottis på snart 3 år og jeg tror de vekslet på å pisse på samme sted 4 ganger. Ingen ville gi seg og det var tydeligvis viktig å være sistemann til å tisse.

Han er tøffere i miljøet, og det viste seg godt på treningen nå i kveld. Han har ingen problem med å søke i bygdninger med belastende miljø. Lys og mørke omhverandre stopper han ikke. Det å "hoppe" ned og gå innunder et golv i en slags kulvertlignede område gikk også uten problem. han har et godt figurant sug, så det at han må kjempe litt for å finne fig er bare bra. Det siste i kveld jeg ønsker å nevne er at han har fått tenning på bildekk. Som sin forgjenger, Trym, er det stor stas å løfte og bære bildekk. Jaja hver sin lyst, men noe har tydeligvis våknet hos ham.Blog Image
  • Kommentarer(0)//byss.rjukanlag.no/#post16