Renas blogg

Renas blogg

En side under

www.rjukanlag.no

Ny oppsummering

DiversePosted by Rena Marie Aadalen Wednesday, September 22 2010 18:49:21

Så er sommeren definitivt over og høsten er her med sine vakre farger og nysnø på Gaustatoppen. I grunnen en fin tid dette også, men det er ikke til å komme unna at jeg savner litt mer varme allerede nå smiley

Som nevnt i forrige oppsummering har sommeren gått med til husmaling, og vi ble ferdige med alt bortsett fra en liten garasjeport (som jeg fremdeles ikke vet om jeg vil male eller olje), og så flaggstanga. Det er deilig å være ferdig med den jobben noen år framover smiley

På innefronten har soverommet fått en oppshining. Gulvet er pusset og lakket, og gulvlistene har fått et strøk med maling. Det skulle ikke mere til før det var som et helt nytt rom smiley En annen fordel dette dro med seg var at alle skaper måtte tømmes, og det har ført til et par sekker klær til Fretex.

En uke på Rodos har det også blitt tid til - men det burde i mine øyne vært to uker. Neste år blir det to uker på meg, det er helt sikkert. Svein vil bare ha en, men da får han bare komme litt senere og/eller dra litt tidligere. Forresten så skal han feire 50-års dagen sin der neste år, så det er bare å slenge seg med smiley

Hundetreningen har jeg så vidt kommet igang med igjen, så nå er det bare å komme i gang med trimming og kondisjonstrening for både Fame og meg. Det er ikke mye kondis en får av å male hus har jeg funnet ut, og når jeg i tillegg klarte å pådra meg en brist i et ribbein så ble det ganske rolig i noen uker smiley Nå får jeg bare håpe at høstforkjølelsen holder seg borte (selv om det er litt sårt i halsen for tida).

Ha en riktig god høst!

  • Comments(0)//rena.rjukanlag.no/#post217

Liten oppsummering

DiversePosted by Rena Marie Aadalen Sunday, August 15 2010 17:27:11

Så er sommeren på hell og det går utrøstelig mot høst. Denne sommeren har vært viet til husmaling, og nå som det er det tidkrevende småplukket som står igjen har jeg faktisk bedre tid. Skjønn det den som kan, men jeg regner med at det har med tørketider å gjøre. Tidligere i sommer har det bare vært å gyve løs på en ny vegg eller en dør eller et vindu. Nå må jeg hele tiden vente til malingen har tørket - og det tar av og til lang tid i det været som har vært oss forunnt.

Stakkars Fame har ikke fått mye oppmerksomhet i sommer, og hun er i like dårlig form nå som i våres (men noe lettere har hun blitt). Det har ikke blitt tid til alt jeg hadde planer om å gjøre. Vi skulle sykle, svømme, kaste ball, trene lydighet og masse mer. Det positive er at det ser ut som om en stille sesong har gitt Fame mer lyst til å søke. Når jeg en og annen gang har slengt med på treninger har hun vist at hun virkelig har potensiale til å bli en god søkshund. Det har ikke blitt de lengste runderingene, men vi har da gått opp mot 300-400 meter. Her en ettermiddag hengte jeg ut vesten min i skogen og lot henne finne den. Det ble mange tomme slag, men hun viste at hun ville finne. Når jeg hadde sendt henne fire ganger på samme side (fra litt forskellige posisjoner), valgte hun selv å løpe over på den andre siden og fikk dermed et tomslag der også. Når hun til slutt fant vesten - som hang et stykke opp i treet, meldte hun helt fint. Det artige var å se hvordan hun ventet på meg når hun skulle påvise. Hun visste nok at det ikke ble noen belønning før jeg var på plass. Spor har vi ikke prøvd siden vi var på Vargfjelltreffet på Sølen i juni, så der har vi en jobb å gjøre i høst - sammen med feltsøk og selvfølgelig mengder med lydighet (som helt sikkert kommer til å bli nedprioritert kjenner jeg meg selv rett).

Så langt i år har det kun blitt en uke ferie, og den gikk til Sølen og Vargfjelltreffet. Jeg vet ikke om ferie er rett betegnelse på denne uken. Frokost kl åtte og ut i skogen hele dagen. Det var et blandet vær den uken, fra stekende sol til nesten sludd. En liten svipp over til Sverige ble det tid til, så fikk vi oppleve en av Sveriges minste kolonialforretninger - men de hadde Kladdkaka!

Nå er det planlegging av ferie som står på programmet - etter maling selvfølgelig. Og så må det nok til en skikkelig opprensk innomhus. Det er ikke bare Fame som har fått lite oppmerksomhet.

  • Comments(0)//rena.rjukanlag.no/#post216

Treningssamling i Tinn Austbygd

Vargfjells FamePosted by Rena Marie Aadalen Wednesday, June 09 2010 20:24:22

I helgen har Fame og jeg vært på treningssamling i Tinn Austbygd. Vi fikk Gina Lie som instruktør, og jeg var spent på hvilke metoder hun ville bruke for å få mer intensitet i søket til Fame. Gina var åpen for det meste, så jeg fikk det vel stort sett som jeg ville.

I det siste har jeg brukt en god del baklengskjeding, og jeg hadde bestemt meg for at det var på tide å gå et skritt videre. Nå var vel jeg litt for ivrig, for jeg ba om at figuranten skulle bli med inn og ny settes ut uten at Fame så det. Jeg skulle nok ikke hoppet over momentet hvor en blir med ut og en inn. Jeg burde jo ha forutsett at Fame ville ta tanken at figurant inn = tom skog. Det ble mye pressing og masing, men vi fikk jo forsåvidt konstatert at Fame vet hva kommandoen runder betyr. Hun går ut, men ser sitt snitt til å snu så snart jeg starter å bevege meg framover på midtlinja. Tempoet tilbake til meg er det ikke noe å utsette på. - Mammadalt!

Andre økt ble bare et enkelt overværsøk for å øke motivasjonen før søndagen litt. Dette er en øvelse Fame liker. Jeg mistenker at det har noe å gjøre med at jeg er med henne hele veien.

Lørdag ble det baklengskjeding og figuranter både ut og inn. Vi fulgte figuranten ut, tilbake til midtlinja og Fame satte avgårde i god fart. Det tok ikke lang tid før hun gjorde en flott sving og krysset midtlinja for så å bli borte i flere minutter. Tenker det var et viltspor hun fant. Når hun kom tilbake var det rett ut til figuranten og full belønning. Det ble ikke mange slag for vi ønsket å holde motivasjonen på topp. Rett i bilen og en pause.

Siste økt ble med klapperekke med 3x3 klapp. Dette er noe jeg ikke er så veldig glad i fordi jeg synes det blir for upresist, men jeg ser jo at det er noe som kan trigge søkslysten. Jeg får vurdere å putte det inn på en og annen trening som et supplement til dukkopper som styrer retning.

  • Comments(1)//rena.rjukanlag.no/#post215

Ålamoen

Vargfjells FamePosted by Rena Marie Aadalen Monday, May 24 2010 10:32:16

På treningen i går vil jeg si at jeg så en liten framgang på interessen til Fame, men det er fortsatt kjempelangt fram til hun går 800 meter. Jeg har nesten begynt å tvile på om jeg noen gang vil få det til.

I går valgte jeg, som på lørdag, å gi dobbel påvirkning. Jeg ventet bortimot 5 minutter før jeg sendte Fame ut på første figurant, men da hadde hun godt tempo. Figuranten sov, og Fame tok bittet for å melde før han merket at hun dro i biteskinnet som han brukte som pute smiley Det ble lek og drakamp, og jeg fikk ikke igjen skinnet før vi gikk til midtlinja. Neste slag var også bra med helt greit tempo.

Tredje slaget var labert. Nok en gang hadde Fame bestemt seg for at det ikke er noen der ute. Figuranten ble jo med inn til midtlinja. Jeg måtte presse henne litt, men desto større ble lykken når hun gjorde funn. På fjerde slaget var hun kanskje ikke fullt så sikker på at det ikke var noen der. Hun hadde ikke stor fart, men i mine øyne virket det som om hun hadde litt mer drag ut.

Femte og sjette slaget må jeg innrømme at jeg ikke husker helt. Mest sannsynlig var det litt stopp og lavt tempo. Det er jo som regel det.

På siste slaget valgte vi en litt annen strategi. Jeg fulgte figuranten bort til neste funnsted, gikk tilbake samme linja jeg kom, fram på midtlinja og sendte ut i søk. Nå var det tydelig større tempo, og funnet kom raskt.

Framover blir det en utfordring å lage variasjoner av påvirkning og bygging av minnesbilde.

Ny økt i dag, så får vi se om jeg klarer å bygge litt mer tro hos både Fame og meg selv.

  • Comments(0)//rena.rjukanlag.no/#post214

Treningen fortsetter

Vargfjells FamePosted by Rena Marie Aadalen Sunday, May 23 2010 09:14:09

Så er vi igang igjen. Etter noen uker med litt teigsøk og noen spor med masse gjenstander er denne helgen satt av til runderingstrening med Notoddengjengen. Mats er på besøk fra Sverige, og det har vært trening hele uken for de som har hatt anledning til det.

I går var vi i Kongsbergveien, og der har vi bare vært et par ganger før. Fame har vært helt klar for å jobbe i det siste, så også denne lørdagen. Jeg tenkte godt gjennom hvordan jeg ville har søket lagt opp før jeg startet, og var fornøyd etterpå med at det hadde fungert.

Vi startet med påvirkning til begge sider (er litt usikker på om hun så figuranten til høyre). Jeg trakk litt tilbake før jeg sendte Fame ut til venstre. Hun gikk bra og rett i lek. Ut til høyre hadde hun et greit tempo, men fant ikke figuranten. Hun kom inn til midtlinja og fikk litt godsnakk og oppmuntring før hun ble sendt på nytt. Nå var tempoet lavere, men heldigvis gikk hun ut og fikk sin belønning med biteskinnet.

Tredje slaget var hun treg til å gå ut. Jeg måtte fylle på med litt is i magen, og til slutt gikk hun ut på eget initiativ. På nytt rett i belønning.

På fjerde slaget var det lagt en figurant ca 5 m fra midtlinja. Faktisk hadde Fame en forholdsvis god fart ut her og fikk en nydelig brå sving når hun fanget ferten noen meter lengre ute. Spenningen kom når hun skulle ut igjen på samme sted. Da var hun ikke helt med lenger. Hun var helt klart ferdig der, men med mer is i magen gikk også dette bra. Hun ruslet rolig ut noen meter, stoppet og ventet. Når det ikke skjedde noe fra min side valgte hun lett trav noen meter før hun faktisk økte tempoet litt. Heldigvis fikk hun figuranten forholdsvis fort og det ble et bra slag.

På femte slaget var Fame ferdig. Her var det ikke noen, figuranten hadde jo blitt med inn sist vi var ute på den siden! Jeg måtte sende henne flere ganger, men hun gikk bare kort ut før hun stoppet eller snudde og kom tilbake til meg. Når hun endelig gikk fikk hun sin belønning. På midtlinja var det besluttet at de ville ha en hare, og sånn ble det.

Sjette slaget, og figuranten står ca 20 meter ut. Når jeg gir kommando setter figuranten seg i bevegelse, og jakten til Fame er det ingenting å si noe på. Rett i belønning, og hun får beholde skinnet sitt helt ned til bilen.

Resultat av treningen gir håp om at det skal løsne litt i runderingen, og at jeg skal klare å få Fame til å tro at det er noen i skogen til enhver tid. Minnesbildet skal bygges enda mer, med stadig økning av tiden mellom påvirkning og søk. Hun skal få maks ett tomslag, og hun skal fortsatt gå rett i belønining. Kondisen må trenes, og noen kilo må slankes vekk (dette gjelder nok for oss begg).

Nå er det avgårde til Ålamoen for et nytt søk, så får vi se hvordan det fungerer i mer kjent terreng.

  • Comments(0)//rena.rjukanlag.no/#post213

Det skjer da noe..

Vargfjells FamePosted by Rena Marie Aadalen Saturday, May 01 2010 11:52:02

..selv om jeg har vært sløv til å blogge i det siste.

Etter påske har det faktisk skjedd litt av hvert.

- Første helg etter påske - besøk av svenske redningsekvipasjer. Lavinetrening på Langefonn hele den helgen (Fame og jeg bare koste oss).

- Andre helg etter påske - lydighetskurs (klikker) med Kristin Gudem. Mange gode tips å ta med seg videre. Bl.a. tror jeg at tipset om hvordan jeg skal få Fame til å slutte å gjøre utfall mot andre fungerer - selv om det ikke virket sånn når nabobikkja ville slåss litt smiley

- Tredje helg etter påske - NAF landsmøte på Gardermoen, og Fame måtte være på Heimstulen hele helgen. Var ei som var riktig så glad når vi hentet henne igjen.

Innimellom helgene har det blitt litt tid til trening også. Bla annet har vi gått asfaltspor med mye vind. Artig å se hvordan Fame jobber når ferten "blåser bort". Hun er trygg på at den følger husvegger og grøftekanter, men når sporet vinkler midt på plassen tar det litt tid før hun skjønner at sporet går en annen vei. Vi kom i mål, men nå nok trene mer på dette. Ser også at hun slurver stadig mer med gjenstandene, så her har jeg også en jobb å gjøre.

Har også hatt en kveld med teigsøk, og det er kjempegøy for både Fame og meg. Mens vi sliter med motivasjonen i runderinga, så er den på topp i teigsøket. Dette blir jo mer likt lavinesøk hvor vi søker sammen, og føles nok ikke helt som en "arbeidsoppgave". Hun melder når belønningen uteblir, og koser seg værre når hun går rett i belønning. Underveis fant hun et sitteunderlag og apporterte faktisk dette. Jeg skulle vel ønsket at hun meldte på det, men var ikke sur fordi om hun kom inn til meg med det. Sekken var hun derimot trengere med. Når den hang i et tre var hun nok overbevist om at jeg også så den, men meldte etterhvert. Når den lå under en gran var den ikke interessant i det hele tatt. Jeg måtte inn med apport-kommando for å få henne til å melde. - Men belønning skal hun ha smiley

Så har vi kommet til dagens dato 1. mai 2010. Vi var tidlig ute for å heise flagget og sjekke om det var noen katter i hagen - for de må jo evt jages! Ingen katter å se, så da er det skogen som skal sjekkes for rådyr. Ingen rådyr i dag, men kanskje er det hunder ute hos naboen - kan jo hende en av dem vil slåss igjen? Som dere skjønner nytter det ikke å la henne gå uten band utenfor gjerdet smiley

Forøvrig har vi gått til innkjøp av en hundegård, så nå blir det tryggere for oss når hun er ute alene. Tidligere har vi måttet følge nøye med, for hun hopper jo over gjerdet så lett som bare det smiley

  • Comments(0)//rena.rjukanlag.no/#post212

Påsketur

Vargfjells FamePosted by Rena Marie Aadalen Wednesday, April 07 2010 20:36:51

- ingenting er som påsketur smiley

Skjærtorsdag dro Fame og jeg til Sverige, nærmere bestemt Ulricehamn, for å trene rundering mm. Vi bodde på Ulricehamn brukshundklubb, og kjørte noen mil hver dag for å komme til de forskjellige terrengene.

Fredag ga jeg Fame synspåvirkning til begge sider. Trakk henne tilbake for å bygge litt minnesbilde, og sendte henne ut i god fart. Meldingene var som de pleier - ikke noe problem. Vi hadde flere figuranter, og i mine øyne gikk det bra helt fram til jeg puttet inn et tomslag - samme problem som i fjor. Fame har fremdeles ikke noen tro på at det er folk i skogen smiley

Lørdag var vi i et noe mer åpent terreng, og det var veldig lett å se hvordan Fame søker tilbake til meg. Jeg har hele tiden etter at hun ble sterilisert sagt at hun har fått mer energi, men det viser seg at hun også har blitt en mye større mammadalt enn hun noen gang har vært. Det ble også kommentert at hun gikk i fint tempo i forhold til ruin og lavine, og da kan jeg kanskje skylde på 4 måneder med snøsøk. Meldingene var fine, og tempoet inn til meg er stort. Hun holder også stort tempo ut til påvisning smiley

Søndag var terrenget noe mer kuppert, men oversiktlig. Det ble bestemt å sende Fame rett i belønning for å se om det kunne ha noen effekt. En liten effekt kunne vi kanskje se etter noen slag, men fortsatt var hun vond å få ut. Jeg tok tanken at hun kunne være sliten etter lang reise, sove i bilen og to dager trening - men når en så tempoet hun holdt når hun løp mot meg så var det nok ikke det som var grunnen. Ingen stor suksess med andre ord smiley

Det som skal gjøres framover er å fortsette å bygge minnesbilde. Fame skal hjernevaskes på at det er noen i skogen til enhver tid. Jeg skal starte med å gå med figurantene ut, og etter funn skal figuranten gå framover mens Fame ser på. Etterhvert skal figurantene bli med inn til midtlinja og plasseres ut underveis. Vi skal vente en stund før vi putter inn tomslag og min oppførsel på midtlinja må bli enda mer konsekvent. Jeg har nok fortsatt en tendens til å miste troen underveis. Klarer jeg å gjennomføre dette så har vi kanskje en mulighet til å klare 800 meter rundering i løpet av sommeren smiley

  • Comments(0)//rena.rjukanlag.no/#post211

Kurs med Benny Steen

Vargfjells FamePosted by Rena Marie Aadalen Sunday, March 28 2010 20:21:31

Det har vært en hektisk helg med kursing tre hele dager til endes. Det var Kennel Vargfjell som inviterte til lydighetskurs med Benny Steen, og jeg var heldig å få plass.

Med åpent sinn og stor spenning i kroppen møtte jeg opp. Førsteinntrykket var utelukkende positivt. Her var en mann som snakket med klare ord og helt tydelig fulgte treningsprinsipper som ligger i samme linje som jeg stadig prøver å følge. Det var lett å dra paralleller til klikkertrening.

Prestasjonsangsten måtte vel nesten synes på meg når jeg entret banen på fredag. Det føltes som om nervene lå i tykke lag utenpå. Det er ikke ofte jeg trener sammen med så og si bare konkurransefolk som har jobbet lydighet fra de startet med hund. For meg har jo lydighet alltid vært et nødvendig onde - sikkert fordi jeg aldri har fått helt tak på dette.

Prinsippene til Benny var ganske enkle. Utfordringen ligger i å glemme alle gamle (u)vaner. Det å tenke på intensiteten i øvelsene og finne ut hvilke intensitet hunden bør ha kan by på en utfordring, men heldigvis har jeg en hund som er (uten forstyrrelser) ganske enkel å både gire opp og roe ned. Det ble satt et stort fokus på kontakt, og det var ikke lite tid som ble brukt i knestående med armene rundt hunden. Reis forsiktig opp og hold kontakten - belønn! Gjenta.

Belønning ble et kapittel for seg. Her var det både kong, fille, godbit og ros, men det meste bygget på at vi skulle bruke oss selv mest mulig. Kos, klapp og stemmebruk fikk de aller fleste halene til å vifte etterhvert, selv om godbiter og lek ble et flittig brukt supplement. Innlæring i front er jeg vant til, så det skal ikke by på problemer. Nok en gang er det plassering av armene mine som ble kommentert. Martine har jo også slitt litt med det, men jeg blir stadig bedre.

Neste utfordring blir å dissikere alle øvelser som skal læres inn. Den minste bevegelse blir et eget moment. Hvem har vel tenkt på at innlæring av kryp starter med å gynge fram og tilbake, eller at det å gå stigen starter med at hunden har begge frambeina på nederste steget.

Jeg har i helgen jobbet en del med apporten, og her kunne jeg også hente fram gammel lærdom som jeg ikke har helt fått taket på. I helgen tror jeg faktisk det sank inn. Jeg tror endelig jeg skal klare å få til en pen innkomst med avlevering i front.

Framover blir det fokus på lydighet, for jeg kan ikke komme på Vargfjelltreffe til sommeren uten å vise til noen resultater. Jeg håper bare jeg klarer å praktisere det jeg har lært. Er jeg heldig får jeg en oppfølging til høsten:)

  • Comments(0)//rena.rjukanlag.no/#post210
Next »